מהות הכולסטרול

 

חומרי גלם בכלל ומרכיבי מזון בפרט הינם בבחינת עצמים דוממים ולכן רצוי לא לייחס להם תכונות חיוביות יותר או פחות. חשוב להבין את השימושים השונים במרכיבי המזון על מנת להכיר טוב יותר את איכות המזון שאנו צורכים ואת הערך התזונתי שלו.

מולקולת הכולסטרול היא בעצם ליפיד, סוג של שומן, הבנוי משרשרת פחמנים. כולסטרול מצוי בקרום העוטף תאים רבים מגופנו. במבנה תקין של גוף האדם, יותר ממחצית הכולסטרול מיוצר בכבד וכל השאר על האדם לצרוך ממאכלים שונים שמכילים אותו, כמו מאכלי חלב, בשר, חלמון הביצה ועוד. העובדה שהכולסטרול מיוצר בגופנו והגוף אף דורש צריכה חיצונית שלו יכולה להוביל אותנו להשערה שהכולסטרול חיוני לגופנו. ואכן נכון לשער כך, מפני שכולסטרול משתתף בסוגי פעילויות הכרחיים של גופנו, כמו ויסות טמפרטורה של הגוף, ספיגה תאית של חומרים חוץ תאיים בגופנו, השתתפות ביצירת מיצי מרה, נטילת חלק במטבוליזם הכללי של הגוף ובפעילויות חשובות נוספות.

הורים

הורים

הורים

הכולסטרול מתנייד ממקום למקום בגוף האדם אך ורק בעזרת הדם אולם, לא כמולקולות בודדות אלא כמבנה שומני מורכב, שקרוי “ליפו-פרוטאין”. ברמה הפיזיולוגית הבסיסית, נהוג לחלק את רוב הליפו-פרוטאינים לשני סוגים :

LDL – הסוג עם הצפיפות הנמוכה והוא מוביל כולסטרול מהכבד אל רקמות הגוף השונות.

HDL – הסוג עם הצפיפות הגבוהה והוא מוביל את הכולסטרול בחזרה אל הכבד.

לשני הסוגים האלה יש תפקיד חשוב בויסות מערכות הגוף שלנו אולם, חשוב להבין שהכבד הוא זה שמווסת את פעילות הכולסטרול, מייצר אותו ומשנה את מבנהו על מנת שיוכל לצאת ממנו אל רקמות הגוף ולטפל בהם כראוי. זו הסיבה לכך שחשוב שכמות ה HDL בדם תמיד תהיה עדיפה על ה LDL , על מנת שיוכל לפנות את מולקולות הכולסטרול בחזרה אל הכבד לאחר הטיפול ברקמות הגוף השונות. אי פינוי מספק של מולקולות ה LDL יגרום להן להישאר בכלי הדם ולאורך הזמן להיצמד אליהם ובכך אף לגרום למחלות דם כמו טרשת עורקים ולמחלות אחרות, כולל מחלות לב.

ישנן פרדיגמות רבות לשימוש נכון במוצרי המזון ובאופן הכנתם בקונטקסט הרלוונטי לכולסטרול. מורה פרטית לבישול תעזור לכם ללמוד ולהבין כיצד ניתן לבשל נכון על מנת ליצור את הפעילות הנכונה של הכולסטרול בגופכם.  כמו כן, חשוב לדעת כי המורה תתאים אף את וריאציות הבישול לערכים התזונתיים הספציפיים הנכונים לכם כתוצאה מיחס הכולסטרול בדמכם. אתם תהנו מהצעדים הטעימים בדרך אל העתיד הבריאותי הנכסף שלכם.