ניקוטין

 

ניקוטין הוא תרכובת רעילה וניתן למצוא אותו גדל על צמח הטבק בעיקר, ובכמויות מזעריות גם על גבי צמחים מהם קוטפים ירקות כמו : עגבניה, פלפל ירוק, חציל ועוד. ניקוטין הוא אחד מהחומרים הרעילים ביותר שהחוק בישראל מאפשר שימוש בהם ולמעשה, השפעותיו על הגוף רעילות פי 1000 בקירוב מאלו של האלכוהול, באותן יחידות המדידה.

ניקוטין נחשב לאחד החומרים שההתמכרות אליהם היא החזקה ביותר. ידוע, שהתמכרות פיזיולוגית נובעת מגורם חשוב של עבירות מחסום דם מוח כלומר, כמה זמן לוקח לחומר, אשר נספג בגוף, להגיע למחסום בין הדם למוח, לעבור אותו ולהתחיל להשפיע על מערכת העצבים המרכזית. מחקרים מראים כי ניקוטין עובר מחסום זה ומשפיע על המוח תוך 7 שניות בלבד מרגע ספיגתו בגוף. נתון זה מדהים ונותן הוכחה נוספת מדוע ההתמכרות לניקוטין היא בין הקשות ביותר הקיימות.

הורים

הורים

הורים

חשוב להבין את פעילות הניקוטין במוח, לפחות בזעיר אנפין. תאי המוח נקראים נוירונים, להם יש קרום בררני, כך שחומרים מסוימים בלבד יכולים להשפיע על השינויים הפנים תאיים. חומרים אלה “מתיישבים” על הקולטנים הספציפיים להם שעל קרום הנוירון ובכך נגרם השינוי בתוך התא. מחוץ לתא, בתקשורת בין התאים במוח יש מרווח ובו ישנם חומרים פעילים שנקראים “נוירוטרנסמיטורים” ולהם תפקידים שונים. אחד הנוירוטרנסמיטורים הוא אצטילכולין והשפעתו על מערכת העצבים המכרזית היא בעיקר רוגע, כלומר, כל עוד הוא מצוי במרווח הסינפטי, התאים מסביבו מתקשרים פחות ולכן האדם מרגיש נחת. ניקוטין, מרגע כניסתו למוח, “מתיישב” על קולטני האצטילכולין בנוירונים, בכך חוסם את “התיישבות” האצטילכולין עליהם ולכן, הישארותו של האצטילכולין במרווח הסינפטי משרה נחת רוח על האדם וזהו, למעשה, מקור התחושה הנינוחה והרגועה בזמן עישון הסיגריה.

השימוש בניקוטין גורם למשתמש לפתח סבילות אליו, כלומר דרושה כמות גדולה יותר של ניקוטין בכל פעם, בכדי לגרום לאותה התחושה. בנוסף לכך, גורם הניקוטין לצריכה מועטת יותר של מזון, לפעילות מוגברת של מערכת העיכול, להתכווצות המעיים ובכך להגברת לחץ הדם ועוד. אנשים רבים גם מדווחים על השפעות שליליות של הניקוטין לרקמות עור הפנים. הניקוטין עצמו לא נמצא כחומר מסרטן אולם, הוא פוגע בתהליך האפופטוזה, בו הגוף ממית בהדרגה, באופן מבוקר, תאים שונים וביניהם גם תאים טרום סרטניים. למעשה, בפעילות זו מאפשר הניקוטין המשך קיום תאים אלו בגוף האדם וחלק מהם עלולים להתפתח לתאים סרטניים בהמשך.

ידוע, שתהליך הגמילה מניקוטין הינו מורכב, לא נעים וקשה. בימים הראשונים לאחר הפסקת השימוש בחומר, מדווחים רבים על תופעות לוואי שונות כמו : סחרחורות, עצבנות, כאבי ראש הפרעות בשינה ועוד. כמו כן, במקרים מסויימים, התמודדות האדם עם הסימפטומים הפיזיים, הפסיכולוגיים והריגשיים של הגמילה, נמשכת אף מספר שבועות לאחר סיום צריכת הניקוטין. ולכן, כדי להצליח חשוב מורה פרטית להפסקת עישון, מורה מקצועית אשר תדריך ותלווה את האדם בכל השלבים בדרך לעתיד בריא ונקי יותר. עתיד נטול עננים אפורים של עשן.